W każdej kuchni, zarówno tej amatorskiej jak i profesjonalnej, przydają się akcesoria przyspieszające i usprawniające pracę. Jakie elementy wyposażenia kuchennego można wybrać?
Worki cukiernicze
Są one bardzo praktyczne, gdyż służą do wyciskania sosów i kremów, Mogą być jednorazowe albo wielokrotnego użytku. Stosuje się je do dekorowania tortów, ciasteczek, ciast i deserów, bo ułatwiają nakładanie kolejnych porcji kremu lub bitej śmietany. Takie rękawów cukierniczych można używać do dekoracji słodkich wypieków domowych, jak i w profesjonalnych piekarniach oraz cukierniach. Co więcej, dzięki nim praca będzie łatwiejsza i znacznie szybsza.
Mata silikonowa
Służąca do zagniatania oraz wypiekania ciast. Do jej zalet zaliczyć można to, że:
– mata nie ślizga się ani nie zwija – jej spód idealnie przylega do blatu, a powierzchnia „non-stick” sprawia, że ciasto nie przywiera (nie trzeba podsypywać go mąką,
– na boku maty znajdują się przydatne miarki, które ułatwiają wycinanie ciasta o określonych wymiarach,
– matę silikonową niezwykle łatwo utrzymać w czystości – można ją myć w zmywarce, choć czasem wystarczy jedynie przetarcie wilgotną ściereczką,
– przechowywana nie zajmuje dużo miejsca – można ją zwinąć i schować dosłownie wszędzie.