Dwa filary restauracji

zapaskiDobra restauracja charakteryzuje się profesjonalną obsługą oraz kucharzem. Są to dwie niezbędne osoby, które w dużej mierze odpowiadają za sukces restauracji.

Kelner- profesjonalna obsługa

Na samym wejściu do lokalu, goście od razu zauważają kelnera. Jest to osoba, która ma zrobić pierwsze dobre wrażenie.
Profesjonalny kelner musi przede wszystkim być osobą uśmiechniętą i pełną energii. Podczas samej rozmowy z klientem musi on zachowywać się w sposób kulturalny i wzbudzający zaufanie.
Nie tylko czyny świadczą o dobrym kelnerze, ale również i jego strój.
Musi on prezentować się elegancko. Najlepszym wyborem są czarne spodnie wraz z butami w tym samym kolorze. Głównym elementem charakteryzującym kelnerów są zapaski kelnerskie. To dzięki nim można na pierwszy rzut oka rozpoznać kelnera.

Kucharz- główny dowodzący daniami

Główne zadanie należy jednak do kucharza. To on jest odpowiedzialny za smak dania oraz za świeżość produktów. Czapki kucharskie, jak i rekawice kuchenne są na porządku dziennym u każdego gotującego.
Czapka jest oznaką zaangażowania w pracę oraz profesjonalnego podejścia do tematu. Rękawice zaś stanowią ochronę i zabezpieczenie przed poparzeniem się. Na każdym kroku kucharz ma styczność z gorącymi potrawami.
Kelner i kucharz są filarem każdej restauracji.