Decydując się na założenie własnego baru, kawiarni, czy też restauracji należy mieć świadomość, jakie koszty generuje sprzęt oraz akcesoria gastronomiczne. Należy pamiętać nie tylko o podstawowym wyposażeniu, ale również szeregu drobnych produktów, takich jak np. miarki kuchenne, czy też pojemniki do przechowywania żywności. Ich brak może znacznie zmniejszyć komfort i tempo pracy.
Odzież kuchenna
Duże znaczenie ma również zakup wysokojakościowej odzieży kuchennej. Asortyment jest bardzo szeroki – od fartuchów, przez spodnie, koszule i bluzy, aż do czapek kuchennych. Na start najlepiej zaopatrzyć się w fartuchy oraz kaszkiety, które zabezpieczają włosy. Nie można również zapomnieć o rękawicach kuchennych. Jest to pozornie mały element, ale ogrywa on ogromną rolę. Rekawice kuchenne można podzielić na uniwersalne, a także przeznaczone do pracy w niskich i wysokich temperaturach, czy też antyprzecięciowe.
Strój dla kelnera
Nie od dziś wiadomo, że wygląd kelnera wpływa na standard restauracji. Chyba nikt nie chciałby być obsłużony przez osobą w ubraniach niechlujnych, czy też nieadekwatnych do okoliczności. Na rynku dostępne są nie tylko specjalistyczne zapaski kelnerskie, ale również eleganckie, wytrzymałe i komfortowe koszule.